Loppukesän tuuli leikittelee hiuksillani, kun kerään yötaivaan sinisiä pieniä marjoja sankooni. Mustikat ovat keränneet itseensä pohjolan lyhyen kesän ajan makeaa makua ja kerätessäni niitä, voin jo melkein maistaa herkullisen mustikkapiirakan maun suussani.
Ja sitten. Silmänräpäyksessä riekonvalkea lumipeite on kuorruttanut tienoon ja luonto nukkuu rauhallisesti sen alla. Kauniit valot tuikkivat talojen pihalla ja sisällä kynttilät palavat aamuvarhaisella sekä taas iltapäivällä, kun hämärä laskeutuu aiemmin ja aiemmin. Nyt on sen mustikkapiirakan aika!
Mustikat ovat itselleni niitä kesän lempparimarjoja ja mustikkapiirakka lemppari marjapiirakka. Mutta sitten onkin vaikea valinta, jos täytysi valita mamman marjapiirakka (käy katso ohje tästä linkistä), johon tulee kermaviiliä vai tämä pellillinen mustikkapiirakkaa, joka on niin mehevä että vie kielen mennessään. Molemmat piirakat on yhtä helppoja valmistaa; kumpaankaan ei tarvitse sähkövatkainta ja kumpikin sotkee vain yhden ison kulhon. Pellillisen ohjeella piirakkaa tulee enemmän, mutta toisaalta voihan mamman marjapiirakankin tehdä hieman isommalla taikinamäärällä. Pellillinen piirakkaa on uunissa vain noin vartin, mamman marjapiirakka 30-40 min. Mamman marjapiirakka on hieman makeampaa ja kermaviili tuo siihen ihanaa kosteutta. Pellillinen piirakkaa on täyteläisempää.
Hmm, taidan tehdä näitä vuorotellen!
Pellillinen mustikkapiirakkaa
4 lasillista jauhoja (lasini on vetoisuudeltaan noin 3 dl)
2 lasillista sokeria
1 tl soodaa
250 g voisulaa
1 lasillinen piimää / maustamatonta jogurttia
1 kananmuna
n. 3 dl mustikoita + hieman sokeria
Sekoita jauhot, sokeri, sooda sekä voisula kulhossa kevyesti ja ota seosta hieman vajaa lasillinen talteen laitettavaksi lopuksi piirakan päälle.
Lisää kulhoon piimä / jogurtti sekä kananmuna, sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Taikina on melko tahmeaa.
Laita leivinpaperi uunipellin päälle ja kippaa taikina pellille. Ripottele hieman jauhoja taikinalle ja painele se noin 1,5 cm paksuiseksi levyksi.
Murskaa mustikoita hieman töötillä (puinen marjasurvin) tai esimerkiksi haarukalla. Ei haittaa vaikka osa marjoista jää kokonaiseksi ja lisää noin ruokalusikallinen (oman maun mukaan) sokeria.
Levittele mustikkasurvos taikinan päälle.
Lisää lopuksi vielä muruseos, jonka otit alussa taikinasta talteen.
Paista 225 asteisessa uunissa noin 15 min.
Ohjeen marjoja voi vaihdella. Itseasiassa tämä löytyy omasta reseptivihostani nimellä pellillinen puolukkapiirakkaa, mutta myös mustikat sopivat tähän täydellisesti. Ohjeen olen saanut äidiltäni ja on kulkenut suvussani jo ainakin useita kymmeniä vuosia. Ja mitäpä sitä hyvää muuttamaan.
Herkullista joulunodotusta!
t. Tiina