Maksalaatikko

Kuuluuko maksalaatikko sinun joulupöytääsi? Maksalaatikko on oiva, ruokaisa arkiruoka, mutta sillä on paikkansa myös monen joulupöydässä muiden laatikkojen rinnalla. Mutta oletkos koskaan koittanut tehdä maksalaatikkoa itse? Se on yllättävän helppo tehdä ja ainesosat ovat perusaineita, joita löytyy useimmiten kaapeista jo valmiiksi. Laatikko hautuu itsekseen uunissa valmiiksi, joten alkuvalmistelujen jälkeen sinun ei tarvitse kuin odotella, että pääset herkuttelemaan tuoreella maksalaatikolla. Odottelun lomassa voit valmistaa puolukkasurvoksen, koska maksaruoat suorastaan vaativat rinnalleen puolukkaa. Myös puolukkasurvoksen ohje löytyy tekstin lopusta.

Maksalaatikko ohje

1,5 dl puuroriisiä
5 dl vettä
1 tl suolaa
2 sipulia
2 rkl voita
5 dl täysmaitoa
2 dl kuohukermaa
(1 dl rusinoita)
1 kananmuna
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
0,5 dl mustapippuria
300 g jauhettua maksaa
1. Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä noin 15 min.
2. SIllä välin kun riisi kypsyy, kuori ja pilko sipulit ja kuullota niitä voissa pannulla.
3. Lisää riiseihin maito ja keitä vielä noin 15 min.
4. Kaada löysä puuro (voideltuun) n. 2,5 l vetoiseen uunivuokaan ja lisää siihen kerma, (rusinat), kananmuna, siirappi ja mausteet.
5. Lisää mukaan vielä jauhettu maksa ja sekoita seos tasaiseksi.
6. Kypsennä 175 asteessa 1-1,5 tuntia.

Helppo puolukkasurvos

noin 2 dl puolukoita, jos käytät pakastepuolukoita anna niiden sulaa rauhassa
noin 2 ruokalusikallista sokeria (oman maun mukaan!)
Survo puolukat töötillä (survimella) tai esimerkiksi haarukalla joko ihan sileäksi tai halutessasi vähän ”rouheammaksi” soseeksi.
Puolukka saattaa räiskiä punaista mehuaan ympäristöön, joten suojaa tarvittaessa vaatteesi/pöytä-/seinäpinnat.
Ripottele päälle sokeria ja sekoita. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria.
valmis!
Säilytä puolukkasurvos jääkaapissa tiiviissä rasiassa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *