Joulusiivous sitruunan avulla

Siivouksen jälkeen koti tuoksuu ihanan raikkaalta, tavarat ovat omilla paikoillaan ja on ihana alkaa rakentamaan joulua.

Siivousaineet sisältävät monenlaisia kemikaaleja, mutta puhdasta tulee ilmankin. Alla lueteltu vinkkejä, mitkä kodin kohteista saa hienosti puhtaaksi sitruunan avulla! Sitruuna on hyvin luontoystävällinen pesuaine ja jos tykkäät käyttää sitruunaa ruoanlaitossa, voit säästää puolet siivoukseen. Siivoukseen sopii myös hieman nahistuneet sitruunat, joita ei välttämättä muuten tulisi enää hyödynnettyä. Sitruuna sisältää nimensä mukaisesti sitruunahappoa, jonka avulla lika saa kyytiä.

Mikron puhdistus sitruunalla

Mikron on yksi inhokki-siivouskohteistani. Lapset eivät ole muistaneet käyttää mikrokupua ja ruoantähteet ovat räjähtäneet ympäri ämpäri ja junttautuneet mikron seiniin kovasti kiinni. Saat liotettua ruoantähteitä sekä raikastettua mikron tuoksun sitruunan avulla:

 • Pyyhi ensin irtoliat pois mikrosta.
 • Ota kulho, johon laitan 1-2 dl vettä.
 • Purista veden sekaan yhden puolikkaan sitruunan mehut.
 • Laita astia mikroon ja lämmitä sitä täydellä teholla noin 3 minuuttia.
 • Jätä kulho muhimaan mikroon useaksi minuutiksi (5-10 min) ennen kuin avaat mikron. Kuuma vesi-sitruunahöyry liottaa hellästi likaa pois
 • Sen jälkeen poista kulho mikrosta ja pyyhi loput liat pois mikron sisäpinnoilta. Useimmissa mikroissa on myös irrotettava lasinen lautanen, jonka voi tarvittaessa pestä tiskikoneessa.

Samalla tyylillä voit pestä myös sähköuunin.

Hanojen puhdistus sitruunan avulla

Hanoihin saattaa joskus kertyä valkoisia kalkkitahroja. Taiot ne taas kiiltäviksi ja puhtaiksi sitruunan avullla

 • Halkaise sitruuna kahtia
 • Hankaa sitruunanpuolikkaalla hanasi likaisia kohtia ja anna vaikuttaa noin 10 minuuttia
 • Lopuksi huuhtele sitruunamehut pois joko suihkuttelemalla niille vettä tai kostealla liinalla.

Peilit ja ikkunat puhtaiksi sitruunalla

Ikkunat täytyy pestä ulkoa ennen pakkasten tuloa, mutta sisäpinnan tahroihin voit ottaa sitruunan avuksi. Myös peilien hammastahnaroiskeet ja sormenjäljet lähtevät sitruunavedellä jättäen jälkeensä kirkkaan pinnan

 • Purista yhden sitruunan mehut noin litraan vettä.
 • Kastele siivousliina sitruunavedellä ja pyyhi pinnat
 • Viimeistele pesu kuivaamalla peili/ikkuna mikrokuituliinalla tai palleroksi rytätyllä sanomalehdellä

Tummuneiden laattojen puhdistus

Sitä ei välttämättä aina oikein edes huomaa, että laatat ovat pikkuhiljaa tummuneet. Voit testata, ovatko laatat tummentuneet helposti halkaisemalla sitruunan ja hieromalla puolikasta laattaan. Jos väri muuttuu, saat mukavaa siivoustyötä koko lattian mitalta! 😉 Huolehdi, että sitruunaa menee mahdollisimman vähän laattojen väliin, koska sitruunan happo ei ole hyväksi sauma-aineelle. Tähän auttaa myös, jos peset kostutat saumat ennen pesua.  

Bonusvinkki: Jääkaappi raikkaaksi sitruunalla

Pidä jääkaapissasi aina puolikas sitruuna ja jääkaappisi pysyy raikkaana ja sinne ei pääse niin helposti syntymään pahoja hajuja. Tämä toki riippuu ruoista mitä siellä säilytät… Vaihda sitruunanpuolikas uuteen viikottain!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *