Raikas ja jouluisa, ei niin kovin makea, kuivakakku. Sitä on tämä piparimausteella maustettu karpalokuivakakku. Karpalot antavat siihen oman pirskahduksensa, mutta halutessasi voit vaihtaa ne myös puolukoihin. Tämä kakku koostuu kaapin perusaineksista, joten kunhan vain pakastimesta löytyy lisäksi 2-3 dl marjoja pääset leivontahommiin.
Pipari-karpalokuivakakku
200 g voita / leivontamargariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl piparkakkumaustetta
2 tl vaniliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
2-3 dl puolukoita
- Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään.
Voitele ja korppujauhota noin 1,8 litran vetoinen kakkuvuoka. Korppujauhojen tilalla voi käyttää myös mannaryynejä. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. - Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi. Lisää kananmunat yksitellen mukaan vatkaten aina lisäämisen välissä hyvin.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää se voi-sokeri-muna-seokseen kevyesti sekoittaen.
- Lisää lopuksi jäiset tai tuoreet marjat. Kääntele taikina tasaiseksi.
- Kaavi taikina kakkuvuokaan ja paista noin 50 min 175 asteessa.
Varmista kakun kypsyys esimerkiksi coctail- tai tulitikulla.
Jos haluat kakuun mukaan hieman enemmän makeutta, voit tehdä siihen kuorrutteen:
80-100 g piparkakkusuklaata
2-3 rkl kuohu- tai kahvikermaa
1 rkl voita
- Anna kakun jäähtyä ennen kuorruttamista.
- Lämmitä kerma kattilassa ja sulata siihen hiljalleen suklaa ja voi.
- Kaada lämmin kuorrute kakun päälle.