Sytykesipsit

Varsinkin joulun aikaan kyläillessä, on mukava ottaa mukaan pieni vieminen ja välillä tulee eteen myös muita tilanteita, jolloin tarvitsee pientä viemistä. Jos tiedät, että talossa on takka, leivinuuni tai puulla lämpiävä sauna tai jos ihminen tykkää retkeillä ja käydä nuotiolla, on sytykesipsit ihana itse tehty, helppo ja halpa tuliainen tai lahja. Nämä sopivat hyvin lahjaksi opettajille, myyntiin joulumyyjäisiin tai joulumuistamiseksi naapurille.

Sipsit ovat myös jouluisen kauniita, kun käytät niissä jouluista servettiä koristeena. Ja toisaalta, näitähän voi antaa ympäri vuoden! Kesällä vain käytät kesäistä servettiä, syksyllä syksyistä, synttäreillä juhlavaa jne!

Sytykesipsit servetillä ohje

Sytykesipsejä varten tarvitset vanulappuja, servettiä, vanhoja kynttilän jämiä, joko huonon kattilan (jos steariini ei lähdekään kattilan pohjasta irti) tai jonkin astian jossa voit sulattaa kynttilänjämät vesihauteessa sekä jonkinlaiset pihdit tai muu apuväline, jolla nostaa kuumat sipsit. Lisäksi vielä leivinpaperia, johon saat sipsit kuivamaan.

Avaa servetti ensin auki ja taita se sitten yhdeltä sivulta kolmeen osaan ja sitten vielä toisin päin kolmeen osaan, niin että siitä tulee neliön muotoinen paketti. Lasten kanssa askarrellessa piirrä hieman vanulappua isompi rinkula servettiin, jotta lapsi voi leikata viivaa pitkin ympyrän (kovin pienen lapsen on vaikea leikata paperia, jota on useampi kerros, mutta hieman vanhemmilla varmasti onnistuu). Aikuinen osaa leikata servetistä ympyrän muotoisen palan pitämällä vanulappua servetin päällä. Servetti leikataan hieman isommaksi, koska kun sitä uitetaan steariinissa, voi servetti hieman liikkua.

Ota servetistä valkoinen paperi pois, niin että jäljelle jää vain kuvallinen paperi. Kokoa sipsi siten, että kahden servetin väliin tulee vanulappu, servettien kuvapuolet näkyvät ulospäin. Laita kynttilänjämät sulamaan joko suoraan kattilaan tai vesihauteeseen kattilan päälle tyhjään astiaan. Kun Steariini on sulanut upota sinne sytykesipsi niin, että se imee steariinia itseensä. Yhden sipsin ei tarvitse olla kovin pitkään steariinissa – huomaat kyllä kun se on kastunut. Sen jälkeen ongi sipsi pihdeillä tai muulla apuvälineellä leivinpaperin päälle kuivamaan.

Muovilusikka ei ollut parhain mahdollinen apuväline kuumien sipsien kanssa 😉 Kun sipsit ovat kuivaneet, voit vielä tarvittaessa siistiä reunoja saksilla.

Sytykesipsit käyttöohje

Sytykesipsiä voi käyttää apuna tulen sytytykseen. Takkaa tai nuotiota sytyttäessä tee halkoihin muutama kiehinen tai aloita pienillä kepeillä. Laita sytykesipsi puiden väliin ja sytytä se. Sipsi palaa melko pitkään ja ehtii hienosti sytyttää puut. Helppoa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *