Piparipulla

Ihanan pehmoinen pulla ja täyteläisen makea pipari kohtaavat! Joulun piparipulla on melko täydellinen pullaksi. Makea, pehmeä, suussa sulava ja jouluisan makuinen sekä melko helppo tehdäkin. Ainakin jos ostat valmiin piparitaikinan, pääset melko helpolla. Piparipulla on juuri uunista tulleena parhainta kylmän maidon kanssa ja seuraavana päivänä / jäähdyttyään kahvipöydän mielikki. Sen voi syödä rullaten sitä auki pala palalta tai haukkomalla, täytettä tulee aina joka haukulle. Joko sanoin, melko täydellistä!

nam nam

Piparipulla ohje

Ota 1 kg piparitaikinaa hyvissä ajoin sulamaan.
Perus-pullataikina
0,5 l maitoa
50 g tuorehiivaa (tai 2 pss kuivahiivaa sekoitettuna jauhoihin)
1 kananmuna
reilu 1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa (voi jättää halutessasi pois)
1 tl suolaa
noin 16 dl vehnäjauhoja
150 g voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (jos käytät kuivahiivaa noin 42 asteiseksi).
Liota maitoon hiiva (kuivahiiva sekoitetaan jauhoihin).
Sekoita joukkoon kananmuna, sokeri, kardemumma sekä suola.
Lisää jauhot vähitellen mukaan. Pullataikinassa on tärkeää, että jauhoja ei tule liikaa, muuten pullista tulee kovia.
Aluksi voit vatkata taikinaa vatkaimella, kunnes lisäät jauhoja niin paljon, että se ei enää onnistu.
Lopuksi lisää voi ja sekoita taikina tasaiseksi.
Peittele liinalla ja anna kohota vähintään puoli tuntia.

Kun taikina on kohonnut, kumoa se pöydälle, jossa on jauhoja. Jaa taikina kahteen osaan.
Vaivaa taikinaa, jotta siitä lähtevät ilmakuplat pois.
Kauli taikina levyksi.
Kauli myös piparitaikina levyksi (noin 2 mm paksuksi) ja nosta se sitten pullataikinan päälle. Yksi piparitaikinalevy riittää noin puolikkaalle pullataikinalle.
Rullaa taikina rullalle.
Leikkaa siitä noin 3 cm paksuisia siivuja ja nosta ne leivinpaperin päälle kierrepuoli ylöspäin.
Anna pullien vielä kohota liinan alla noin 30 min.
Voitele ne kananmunalla ja paista 225 asteessa noin 10 – 15 min.

Toiselle pullataikinalevylle piparitaikinaa oli hieman liian vähän. Sain siis myös muutaman perinteisen korvapuustin kaneli-sokeri-täytteellä.
Uunituoretta pullaa ja kylmää maitoa, voiko parempaa olla!

terkuin Tiina

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *