Perinteinen joulupuuro

Jouluaattoaamun hämäränhyssyssä ensimmäinen hipsuttelee hiljaa villasukissaan keittiöön ja sytyttää pari kynttilää palamaan.
Ulkona on pimeää ja talossa on hiljaista.
Kattila on jo illalla nostettu valmiiksi pöydälle, koska jos yrittää olla hijaa, siinä yleensä epäonnistutaan ja kattilasta voi lähteä melkoisen mahtavia ääniä!
Riisiä, vettä, maitoa ja sitten hämmennellään. Kaikessa rauhassa. Tunnelmasta nauttien.

Joulupuuron ohje

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l punaista maitoa
0,5 tl suolaa
1 manteli
Kaada vesi kattilaan ja kuumenna. Lisää riisit ja keitä noin 3-5 min niin, että vesi imeytyy riiseihin. Hämmentele välillä.
Lisää maito hiljalleen sekaan ja keitä seosta miedolla lämmöllä noin 40-50 min sekoitellen välillä.
Kun puuro on kypsää, lisää suola.
Lisää lopuksi puuroon yksi kokonainen manteli.
Tarjoile puuro voisilmän, kanelin ja sokerin tai sekahedelmäsopan kera.

Miksi joulupuuroon lisätään manteli?

Joulupuuroon lisätään perinteen mukaan yksi manteli – mielellään kuorittu, jotta se ei erottuisi niin helposti valkoisen riisin seasta. Se jonka annoksesta manteli lopulta löytyy saa osakseen onnea koko seuraavalle vuodelle!

Tämän tavan juuret löytyvät niinkin kaukaa kuin Antiikin Kreikasta. Tavan matkatessa Kreikasta tänne Suomeen asti on piilotettava ruoka kuitenkin vaihtunut sen alunperin ollessa papu. Papu on piilotettu esimerkiksi leipään ja se onnekas, joka sen juhlan aikana ruoastaan löysi sai olla sen illan kuningas tai kuningatar. Hänen tehtävänään oli määrätä muille juhlijoille jotain hölmöjä tehtäviä tehtäväksi. Tämä ilo jatkui kuitenkin vain tuon yhden illan ajan ja totuus iski vasten kasvoja taas heti seuraavana aamuna.

Löytyykö sinun puurostasi aattoaamuna manteli?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *