Maidoton ja gluteeniton piparijuustokakku

Tästä tuli kyllä oikein hyvää!

Vanhin poikamme aloitti tällä viikolla koulun ja ensimmäisen koulupäivän kunniaksi halusin tehdä kakun. Olen tarkkaillut jonkin aikaa syömisiäni ihoni takia ja jättänyt ruokavaliosta maidon ja vehnän pois, joten kakunkin piti olla sellainen, josta näitä aineksia ei löydy. Pikaisella googlauksella löysin helpolta kuulostavan juustokakun ohjeen täältä. Mutta enhän minä tietenkään sitruunan ja mangon makuista kakkua halunnut vaan jotain jouluista, joten tein siitä oman piparisen version. Pikaisen kauppareissun tuloksena löysin gluteenittomia pipareita, vaahtoutuvaa kauravanilja- ja kaurakinuskikastiketta ja kasvisrasvalevitettä, joka täytti tuorejuuston paikan. Luulin ostaneeni kaurapohjaisen levitteen, mutta kotona huomasinkin sen olevan kookosöljypohjainen. Hyvin toimi sekin. Pieni 19 cm halkaisijaltaan oleva vuoka täyttyi ääriään myöten, joten myös isompi vuoka käy tähän – lisäilee vain pohjan piparien ja voin määrää.

Maidoton ja gluteeniton piparijuustokakku

Pohja:
130 g gluteenittomia piparkakkuja
vajaa 50 g sulatettua maidotonta margariinia
1. Täyte:
2,5 dl vaahtoutuvaa kauravaniljakastiketta
250 g kasvisrasvalevitettä
noin 20 g piparimurua
(sokeria oman maun mukaan)
3 liivatelehteä
2. Täyte:
2,5 dl vaahtoutuvaa kaurakinuskikastiketta
250 g kasvisrasvalevitettä
3 liivatetta
1/4 dl vettä

Pingota 19 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.
Laita 6 liivatetta likoamaan kylmään veteen (saavat liota vähintään 5 minuuttia).


Murskaa pipareita paketissaan jo valmiiksi ja kaada murska sitten pohjalle ja muussaa sitä vielä lisää, niin että siitä rikkoontuu isoimmat keksinpalat. Ota osa keksimurusta syrjään toista täytettä varten. Lisää sulatettu margariini, sekoita hyvin ja painele seos vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.
Laita pohja jääkaappiin täytteiden tekemisen ajaksi.


Vatkaa kaurakerma vaahdoksi ja lisää siihen sitten kasvisrasvalevite. Jatka vatkaamista sähkövatkaimella, levite jää helposti paakuiksi ja kaurakerma ei ”ylivatkaannu” helposti. Lisää seokseen loput pohjasta jääneet piparinmurut.
Tarkista maku, tästä täytteestä ei tule kovin makea, joten lisää tarvittaessa sokeria oman makusi mukaan.
Laita seos odottamaan.

Vatkaa kinuskikerma vaahdoksi, lisää siihen kasvisrasvalevite ja jatka vatkaamista niin pitkään, että seos on sileää.

Kiehauta noin 1/4 dl vettä. Puristele liivatteista enimmät vedet pois ja sulata ne sitten yksitellen veteen. Jäähdytä seosta hieman ja valuta sitten ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteisiin. Noin puolet kumpaankin. Lisää sitten täytteet piparipohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään puoleksi tunniksi.

Teen aina kaiken mahdollisimman yksinkertaisesti. Siksi murskaan piparit jo paketissaan aluksi ja sen jälkeen lihanuijalla hakaten 🙂 Tällä kertaa oli pikkuapuri mukana.
Yleensä vatkaan kaiken vain yhdessä taikinakulhossa, mutta tällä kertaa sotkin kaksi, kun vähän mietiskelin sekoitanko täytteet niin kuin alkuperäisessä ohjeessa oli, mutta en sitten kuitenkaan tehnyt niin.
Toisessa täytteessä levite jäi vähän paakuiksi, kun en huomannut vatkata sitä tarpeeksi.

Joko sinä olet lisännyt joulun makuja leivonnaisiin tai muuten ruoanlaittoon?

-Tiina-

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *