Käpykoriste

Joko olen kertonut useita kertoja, että luonnonmateriaalit ovat lemppareitani askarteluissa? Onko sinunkin?
Ja käpy on luonnonmateriaalista paras, minun mielestäni. Entä sinun?
Tällä kertaa purin (en kuitenkaan purrut niinkuin koira, vaan ihan käsillä… hmm) kävyn osiin ja käytin sen suomuja valmistaessani suloista käpykoristetta, jonka voi laittaa esimerkiksi kuusen oksalle roikkumaan. Näitä on hauska näperrellä ja tehdä vaikka koko kuusi täyteen. Jos et halua samanlaisia koristeita kuusta täyteen, voit tehdä jokaisesta koristeesta vähän erilaisen erilaisilla koristuksilla tai eri muodoilla.

Ihan täysin luonnontuotehan tämä ei kuitenkaan ole, koska tässä käytetään kuumaliimaa, jolla kävynsilmut kiinnitetään pahviin ja halutessaan myös glitteriä tai glitteriliimaa tai muita koristeita. Mutta nuo koristukset voi tosiaan halutessaan jättää kokonaan poiskin, luonnolliseen kuuseen sopii myös luonnollinen käpykoriste. Kuusen lisäksi tällä käpykoristeella koristat kranssit, kattauksen, jouluisan asetelman tai tee useampi eri kokoinen koriste ja asettele ne hyllylle seisomaan jouluvalojen kanssa.

DIY käpykoriste

Tarvitset
pahvia noin 10 x 10 cm riittää. Pahvin ei tarvitse olla kovin paksua, sellaista jota pystyy helposti leikkaamaan saksilla, jopa kartonkin saattaisi riittää.
noin 3 kuusen käpyä, jossa silmut ovat auki.
pihdit (paitsi jos sinulla on hyvät sormivoimat)
kuumaliimaa
halutessasi: tavallista kirkasta liimaa, glitteriä tai glitterliimaa
noin 20 cm juuttinarua tai muuta narua.

Tekovaiheet
Irroita kävyistä suomuja, kaikkein pienimpiä ei kannata ottaa. Tässä työvaiheessa on isoksi avuksi jonkinlaiset pihdit. Minulla oli koruaskartelussa käytettävät tasakärkiset pihdit. Aloitin työn pelkästään sormilla, mutta pian huomasin, että käpyjen suomut on melko tiukasti kiinni ja hain pihdit avuksi.

Leikkaa pahvista tähden muotoinen palanen. Tähti saa olla noin 10 x 10 cm kokoinen.

Aloita laittamalla kuumaliimaa tähden yhteen sakaraan ja paina siihen yksi kävyn suomu.
Ala sitten liimaamaan suomuja tähden reunoihin vieri viereen tai osittain vähän jopa päällekäin.
Kun reunat ovat täynnä, aloita toinen kierros osittain ensimmäisen kierroksen päälle.
Jatka näin, kunnes koko tähti on täynnä kävyn suomuja.

Nyt voit halutessasi koristella käpyäsi laittamalla liimaa suomujen kärkiin ja ripistelemällä päälle glitterjauhetta. Tai vaihtoehtoisesti laita suoraan glitterliimaa. Tämän kohdan voi halutessaan jättää pois.

Ota juuttinarusta (tai muusta narusta) noin 15 cm pätkä. Laita tippa kuumaliimaa kuusen taakse sakaran kärjen tuntumaan. Taita juuttinaru ja paina päät liimaan, siten että saat koristeelle ripustuslenkin narusta.

Lisäksi voit ottaa narua vielä noin 40 cm. Pyöritä narua 3-4 kertaa sormiesi ympärille ja kieritä narun pää noin 3 x narujen keskikohalta yhteen, siten että saat muodostettua narurusetin (katso kuvasta millainen se on). Laita tippa liimaa suomujen päälle saman sakaran yläosaan missä ripustuslenkki on ja liimaa narurusetti paikalleen.

Valmis!

Voit kokeilla leikata pahvista eri muotoisia pohjia käpykoristeellesi, esimerkiksi sydän voisi toimia myös hienosti – mallaile ennen liimaamista mistä liimaus kannattaa aloittaa ja mihin suuntaan edetä. Lisäksi myös kuusella on kauniita, hieman pyöreämpiä ja ohuempia suomuja, jotka sopivat tähän koristeeseen mainiosti. Vain mielikuvitus on siis rajana näiden koristeiden kanssa!
Käpykoriste voi toimia myös korttina – voit kirjoitta sen taakse pahviin jouluisen terveyhdyksen!

Mielikuvituksellisin terveisin Tiina

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *