Joulua koko vuoden?

Rakastan juhlia kaikkia pienimpiäkin kissanristiäsiä. Ne tuovat mukavasti vaihtelua arkeen – siitä kyllä saa nauttia ihan nokko muutenkin. Varsinkin syksy on sellainen aika vuodesta, että toivoisi kyllä vähän enemmän sinne edes jotain merkkipäiviä!

Löysin joskus mielenkiintoisen sivuston, jossa luetellaan vuoden hauskoja merkkipäiviä. Äkkiseltään katsottuna siellä on vuoden jokainen päivä mainittu ja monelle päivälle on lueteltu monta eri merkittävää tapahtumaa. Mukana on jo melko tutut tuo lapsesi työpaikallesi -päivä (22.4.), pihvi ja suihinotto -päivä (14.3.) ja korvapuustipäivä (4.10.). Sekä paljon erikoisia ja tuntemattomia päiviä, kuten tyynysotapäivä (3.4.), halaa putkimiestä -päivä (25.4.) ja riippumattopäivä (22.7.). Jokaiselle päivälle on myös selitykset, yleensä englanniksi.

Jouluihmisenä katselin listasta kaikki jouluun vähänkin viittaavat päivät. Päiviä löytyi tietenkin eniten joulukuusta, mutta kyllä voi myös muulloin vähän muistella joulua näiden merkkipäivien ansiosta:

16.2. Mantelipäivä

Erityisesti ruokahistorijoitsijat uskovat yleisesti, että mantelit ovat yksi ihmiskunnan varhaisimmista viljelyruoista. Mantelipäivä tuli mukaan listalle tietenkin sen takia, koska manteli on myös se, joka laitetaan yleensä joulupuuroon sekä glögin sekaan. Mantelissa on myös paljon rautaa, magnesiumia, E-vitamiinia, hyviä rasvoja, kuituja ym. Se on siis terveellistä, joten itse laitan manteleita myös ihan arkena kaurapuuron päälle!

3.3. Glögipäivä

Ompa onni, että kaapistani löytyy vielä yksi purkillinen glögiä! Tosin, nyt täytyy paljastaa yksi juttu… En ole koskaan tehnyt itse glögiä. Joten ehkä tämän maaliskuisen glögin voisikin keitellä ihan omista aineksista. Glögi sopii kyllä mainiosti keväisten ulkoilupäivien jälkeen nautittavaksi. Meillä ei ole niin kuuman kaakaon ystäviä, joten lapsetkin voisivat olla mielissään tällaisesta kevään glögitarjoilusta.

24.6. Konvehtipäivä

Konvehtipäivää (joka sattuu olemaan melko lähellä juhannusta) kuuluu juhlia niin, että hemmottelet itseäsi mahdollisimman monilla eri makuisilla konvehdeilla. Ohjeessa kerrottiin, että voisit suunnistaa paikalliseen karkkikauppaan ja pyytää maistiaisia konvehdeista! Oi, onkohan suomessa jossain tällaista maistelupalvelua. Onneksi ei ainakaan täällä minun asuinpaikkakunnallani, saattaisin vierailla aika usein karkkikaupassa…

9.8. Riisipuuropäivä

RIisipuuropäivänä voit testata riisipuuron lisukkeena jotain erikoista vaikka litsejä tai pähkinöitä. Oma suosikkini on riisipuuro ja keitetty kananmuna -yhdistelmä.

25.11. Jouluhankintojen tekemisen muistutuspäivä

Jouluhankintojen tekemisen muistutuspäivä käskee sinua lähtemään jouluostoksille! Tee luettelo niistä asioista mitä tarvitset tai mitä lahjoja sinun on ostettava; onko sinulla lahjapaperit, koristeet ja muut tarvikkeet hallussa? Lähde kauppaan ja osta tarvittavat tai vaihtoehtoisesti muistuta ystäviäsi asiasta ja auta heitä ostosten tekemisessä. Tämän hoidettuasi voit rentoutua muutaman viikon muiden juostessa edelleen kaupoista toisiin.

1.12. Joulukalenterin 1. luukun avaamispäivä

No tästä ei ainakaan lapsiperheissä taida tarvita erillisiä muistutuksia!

3.12. Tee lahja -päivä

Mikään ei voita itsetehtyä lahjaa! Tee lahja -päivä kannustaa sinua edes kokeilemaan, vaikka et olisikaan ennen tehnyt itse lahjoja. Lahja voi olla iso tai pieni, ajatus on tärkein ja lahjan saaja arvostaa elettäsi ja tietää, että olet nähnyt vaivaa hänen eteen. Aloita vaikka askartelemalla kortti tai leipomalla jotain.

4.12. Joulupukin listojen päivä

Oletko ollut kiltti koko vuoden? Oletko ollut tuhma? Pukki tietää! Joulupukin tontut ovat tarkkailleet koko vuoden lapsia ympäri maailmaa. Pukilla onkin kaksi listaa: toinen on lyhyt ja siinä on ne lapset jotka ovat olleet tuhmia ja sitten on toinen lista, joka on hyyyvin pitkä, siellä ovat kaikki kiltit lapset. Kummalla listalla sinä olet?

12.12. Joulutähtipäivä

Tuolla joulun väreissä loistava kukalla on oma päivä. Kukalla on pitkä historia, mutta minusta se sopii joulunaikaan hyvin juurikin puna-vihreän värityksensä vuoksi.

16.12. Lahjojen kierrätyspäivä

Jos sinulla on lahjoja, joita olet saanut mutta joita et tarvitse lahjoita ne eteenpäin. Mutta ethän vie ”vahinkoa” eteenpäin, jos lahja on oikeasti kaikille hyödytön, älä jaa sitä enää eteenpäin. Mutta toisille hyödylliset lahjat – anna mennä vain!

24.12. Munatotipäivä

Valmista munatotia (lasten mentyä nukkumaan voit lisätä mukaan alkoholia) ja nauti se ystävien ja perheenjäsenten kanssa. Jotenkin meillä ei ole tämä munatoti oikein saanut sijaa joulupöydästä tai illanistujaisista – kerran sitä kokeilimme tehdä ja sen jälkeen emme olekaan enää tehneet…

27.12. Paperihiutaleiden leikkaamispäivä

Itse olen sitä mieltä, että paperihiutaleita on kiva tehdä ikkunoita koristamaan jo syksyllä, kun odottelemme oikeaa lunta maahan

Eli seuraavaksi alankin odottamaan mantelipäivää. Enemmän kyllä odotan sitä glögipäivää, se sattuukin olemaan tyttäreni syntymäpäivä niin myös sen kunniaksi voimme keittää glögit.

t. Tiina

ps. tavoistani poiketen käytin tässä jutussa ilmaisen kuvapankin kuvia unsplashi.comista

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *