vaaleanpunainen hyasintti läheltä kuvattuna

Hyasintin hoito-ohjeet: Tuoksuva kaunotar jouluun ja juhlaan

Hyasintti, tuo herkullisesti tuoksuva kukka, on talven aikaan suosittu kasvi, joka tuo raikasta ilmettä kotiin ja ilahduttaa monipuolisilla väreillään. Hyasintti on helppohoitoinen kukka, joten se sopii myös koteihin, jossa ei asustele taitavia viherpeukaloita. Tässä blogikirjoituksessa tutustumme lähemmin hyasinttiin ja jaamme vinkkejä sen oikeanlaiseen hoitoon, jotta voit nauttia tämän kauniin kukinnan tuoksusta ja väristä mahdollisimman pitkään – ehkä jopa seuraavaan kesään!

Hyasintti – Talven Lumoava Kukka

Hyasintti (tieteelliselta nimeltään Hyacinthus orientalis) on sipulikasvi, joka on peräisin Välimeren alueelta Turkista ja Syyrian länsiosista. Se tunnetaan erityisesti voimakkaasta tuoksustaan ja kukkien värikirjosta, johon kuuluvat mm. sininen, valkoinen, vaaleanpunainen ja punainen. Hyasintti symboloi usein kevään tuloa, mutta se on myös suosittu kukka talvella ja erityisesti joulun aikaan. Suomalaiskodeissa hyasintti on ilahduttanut jo 1900-luvulta lähtien.

Hyasintin Valinta

Hyasintti kannattaa ostaa siinä vaiheessa, kun kukat ovat vielä vähän nuppuisena – liian auenneet kukat eivät ehdi ilahduttaa sinua kovin pitkään. Muuten saat päästää luovuutesi valloilleen ja valita saatavilla olevissa vaihtoehdoista mieleisesi värinen kukka. Hyasintteja myydään usein yksittäin, mutta yhtä paljon myös useamman kukan kokonaisuuksissa.

Miten hyasinttia hoidetaan ja kastellaan?

Hyasintti viihtyy parhaiten valoisassa paikassa, jossa ei ole liian kuuma. Hieman viileä ilmanala on sille miellyttävin. Nuppuiset kukinnot aukeavat nopeasti lämmössä ja voitkin pidentää kukinnon kestoa siirtämällä kukan yöksi viileään.
Hyasintti ei ole valon suhteen kovin ranttu, joten voit pitää sitä myös hieman varjoisammassa paikassa, jos ikkunapaikat on jo varattu muille joulun kukille.

Kastelemisen kanssa saat olla hieman tarkempi. Hyasintti ei tarvitse paljoa vettä – sain pieni loraus noin kerran viikossa riittää. Hyasintti ei myöskään pidä siitä, että se kastuu – joten kastele vain multaa kukan ympäriltä, älä sen sipuleita tai lehtiä/kukintoja. Voit myös lannoittaa kasvia ruukkukasviravinteella. Jos kastelet hyasinttia reilusti, se kasvattaa pitkän varren. Voit tukea varren kepillä tai vaihtoehtoisesti leikata siitä leikkokukan ja siirtää sen maljakkoon. Myöskään maljakossa ei saa olla liikaa vettä ja vesi täytyy vaihtaa päivittäin.

Kun hyasintti on lopettanut kukkimisensa, voit leikata kukkavarren pois, mutta anna lehtien jäädä vielä paikoilleen. Kastele ja hoida kukkaa kevääseen asti, jolloin voit istuttaa sen ulos kukkapenkkiin! Älä kuitenkaan säikähdä, kun ulkoilmaan päästyään hyasintin lehdet kuihtuvat. Se kuuluu prosessiin. Aivan heti samana kesänä hyasintti ei ehdi kukkimaan, mutta seuraavana keväänä voit nauttia hyasinttien kukkaloistosta omalla pihallasi.

Hyasintin kasvatus lasipurkissa

Hyasintilla on vahva tuoksu, jota ihan kaikki eivät oikein kestä. Hyasintin voi kasvattaa myös lasipurkissa ilmavasti, ilman multaa – se on kaunis katseltava ja saat tarvittasessa lasipurkin kannen laitettua pienemmälle. jolloin hyasintin tuoksukin vähenee huomattavasti!
Nosta hyasintti varovasti mullasta ja harjaa mullat pois huolellisesti. Voit nopsasti huuhtaista kukkasipulit, jos multaa on vielä jäänyt. Valitse purkki ja aseta hyasintti purkkiin. Tärkeää on, että hyasintti asettuu purkkiin siten, että vain sen juuret osuvat veteen. Sipuli ei saa kastua tai se mätänee nopeasti. Lisää vettä sitä mukaa, kun se hitaasti vähenee purkin pohjalta.

Onko hyasintti myrkyllinen?

Hyasintti on myrkyllinen. Pienet määrät harvemmin aiheuttavat oireita, mutta jos kasvia on syöty täytyy ensiapuna ottaa lääkehiiltä, joka estää myrkyn imeytymisen.


Näillä yksinkertaisilla hoito-ohjeilla voit varmistaa, että hyasinttisi säilyttää kauneutensa ja tuoksunsa mahdollisimman pitkään. Anna hyasintille viileä kasvuympäristö, sopivasti valoa ja rakkautta, ja se palkitsee sinut upealla kukinnallaan.

Toivotan sinulle iloista hyasinttien kasvattelua ja tunnelmallista jouluista aikaa! 🌷🎄

terkuin Tiina

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *