Joulutähden hoito: opas, jonka avulla saat joulutähtesi kukoistamaan kauniina

Joulutähti, tieteelliseltä nimeltään Euphorbia pulcherrima, on yksi joulun tunnusomaisimmista kasveista, joka tuo väriä ja tunnelmaa kodin jouluun. Sen kauniit punaisen eri sävyiset tai valkoiset lehdet tekevät siitä suositun koristekasvin juhlakaudella. Tässä blogikirjoituksessa jaan yleistä tietoa joulutähdestä sekä käytännöllisiä vinkkejä sen oikeanlaiseen hoitoon. Joulutähti pitää tasaisesta kosteudesta sekä lämpötilasta.
Tiesitkö, että joulutähti on monivuotinen kasvi, joten voit ihastella sitä vuoden ympäri.

Jutun lopusta löydät myös omakohtaisen Joulutähden pelastus -tarinan. ❤️

Joulutähden valinta

Kun valitset joulutähteä, kiinnitä huomiota sen ulkonäköön. Terveet lehdet ovat väritykseltään tumman vihreitä eikä kasvissa pitäisi olla kellastuneita tai nuupahtaneita osia. Ostettaessa mullan täytyy olla hieman kostea, mutta ei liian märkä eikä myöskään täysin kuivahtanut. Et voi tietää, missä ja millaisissa olosuhteissa kukka on ollut ennen kauppaan tuloaan, mutta kannattaa katsoa että myymälässä kukka on suojaisassa paikassa, tarpeeksi kaukana ulko-ovesta. Vetoisa ja kylmä paikka on joulutähdelle huono valinta ja pahimmassa tapauksessa kukka voi tiputtaa lehtensä melkein saman tien, kun viet sen kotiin – jos se on päässyt kylmettymään aiemmin. Joulutähtien sesonkiaika on tietenkin kylmän sään aikaan, joten huolehdithan sen suojaamisesta hyvin, ettei kukka pääse kylmettymään kotimatkalla.

Joulutähden sijoittaminen

Niinkuin aiemmin jo todettiin, kannattaa joulutähdelle valita paikka, jossa on tasainen lämpötila ja jossa siihen ei pääse kohdistumaan kylmää vetoa. Joulutähti viihtyy valoisassa paikassa, mutta ei suorassa auringonpaisteessa joka voi vahingoittaa herkkää kasvia. Joulutähti ei pidä myöskään liian kuumasta paikasta, joten lämpöpatterin ylläpuolella ei ole sille sopiva paikka.

Joulutähden kastelu

Joulutähti tarvitsee säännöllistä, mutta maltillista kastelua. Mullan tulee pysyä kosteana, mutta liika kastelu voi johtaa juuriston mätänemiseen. Tämän ansiosta lehdet kellastuvat ja tippuvat pois. Liian märkänä pidetty joulutähti voi jopa hukkua, jolloin sitä ei voi enää pelastaa. Myöskään aluslautasella ei kannata seisottaa vettä. Kuivahtaminen ei ole aivan niin vaarallista. Kuivanut joulutähti voi myös tiputtaa lehtiään, mutta toipuu siitä kyllä, kun maltillista kastelua jatketaan.

Kastele joulutähteä kädenlämpöisellä vedellä ja anna pinnan kuivahtaa kastelujen välillä.

Joulutähden hoito

Joulutähteä ei tarvitse lannoittaa kukinnan aikana, eli yleensä silloin joulun aikaan. Jos haluat säilyttää kukan myös joulun jälkeen, voit antaa sille kastelun yhteydessä nestemäistä kasviravinnetta noin kerran kuukaudessa. Monesti joulutähti hävitetään joulun jälkeen, mutta oikeasti joulutähti on monivuotinen kasvi, joten sen voi jättää kotiin kasvamaan. Parhaimmillaan sen voi saada kasvamaan jopa metrin mittaiseksi pensaaksi! Kotiolosuhteissa joulutähteä on vaikeaa saada kukkimaan enää toista kertaa, mutta se on kaunis kasvi vaikkei kukkisikaan. Joulutähden kukinta ei suinkaan ole sen punaiset tai valkoiset lehdet, niinkuin itse joskus luulin vaan pienet keltaiset kukat, jotka ovat suojassa isojen lehtien sisällä.

Miten joulutähteen saa punaiset lehdet?

Joulutähti kasvattaa vihreät lehdet, mutta kauneimmillaan kukka on, kun sen ylimmät lehdet ovat joko valkoisia tai punaisia. Suomen kesän on valoisa ja sen ansiosta joulutähdelle täytyy antaa pimeähoitoa syyskuun alussa, jonka tarkoituksena on, että silloin ylimmät lehdet muutavat väriään.
Pimeähoidon aikana kukka viettää vähintään 13 tuntia vuorokaudesta pimeässä kahden viikon ajan. Myöskään sähkövaloja ei kannata silloin laittaa päälle. Kun ylälehdet ovat vaihtaneet väritystä, tarvitsee kukka vastaavasti keinovaloa, koska Suomen syksy on sille liian pimeä. Tämä auttaa kukkaa säilyttämään värinsä.

Onko joulutähti myrkyllinen?

Joulutähti ei ole myrkyllinen, mutta se voi aiheuttaa oksentelua ja päänsärkyä, jos sitä syödään. Muistathan siis sijoitaa joulutähtesi paikkaan, jossa lemmikkieläimet tai pienet lapset eivät pääse maistamaan lehtiä. Lehtien syöminen ei ole tappavan vaarallista, mutta sitä ei suositella myöskään talouteen, jossa on kovin allergisia henkilöitä.

Joulutähden Taika

Joulutähti on peräisin Meksikosta, ja se on löytänyt tiensä moniin koteihin ympäri maailman. Kasvin tieteellinen nimi, Euphorbia pulcherrima, viittaa sen kauniisiin, värikkäisiin lehtiin. Joulutähti symboloi rakkautta ja iloa, ja monet pitävät sitä jouluajan onnen ja lämmön tuojana.
Vaikka joulutähti on meillä suomessakin tuttu joulukukka, se viihtyy luonnossa trooppisessa lämmössä, eikä pärjäisi pohjolan kylmyydessä ollenkaan. Liekkö jouluisan värityksensä ansiosta, että se on monen joulukodin suosikkikukka.

Tarina: Joulutähden pelastaminen

Ostin itse joulutähden alennusmyynnistä ja mietin jo kaupassa, että onkohan tämä virhe. Kukka oli pakattu kukkapussiin, josta ei näkynyt muuta kuin kauniin punaisia ja vihreitä lehtiä, joten ajattelin, että kaikki on ok. Kotiin päästyäni avasin paketin ja kauhukseni katsoin, kuinka kukan kaikki alimmat lehdet olivat tippuneet ja melkein kaikki loputkin tippuivat siinä kukkaa liikutellessani. Päätin kuitenin antaa kukalle mahdollisuuden ja koristelin sen joulun aikana kauniiksi laittamalla paljon jouluvaloja ja koristeita kukan juurelle. Eihän se silti kovin kaunis ollut.

Joulu tuli ja meni ja tasaiseen tahtiin kukka tiputteli viimeisiä lehtiään. Tammikuun puolella kukassa oli jäljellä muutama hassu lehti kukan yläosassa, mutta tunnollisesti kastelin kukkaa ohjeiden mukaan – ei liian vähän, mutta ei varsinkaan liian paljon. Kukka oli epäsuorassa valossa ja kävin välilä juttelemassa sille mukavia asioita.

Ja sitten. Tammikuun loppupuolella näin sen, jota äitini sanoi ihmeeksi. Pieni, uusi ja terhakka kauniin puna-vihreä lehden alku työntyi kukan varresta innokkaana katselemaan maailman menoa! Ja pian sen sai vierelleen parin muitakin lehtiä. Kohta pieni lehden alku oli myös toisessa kukan varressa. Voi kunka onnelliseksi sen minut saikaan.

Nyt seurailen mielenkiinnolla, millaiseksi joulukukkani kevään edetessä kehittyy ja onko se minulla taas ensi jouluna ilahduttamassa, entistä ehompana!

terkuin Tiina

1 ajatus aiheesta “Joulutähden hoito: opas, jonka avulla saat joulutähtesi kukoistamaan kauniina”

  1. Paluuviite: Hyasintin hoito-ohjeet: Tuoksuva kaunotar jouluun ja juhlaan – Joulujuttuja.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *