Helppo havukranssin ohje

Havukranssin tekeminen on mukavaa pihapuuhaa varsinkin loppusyksyn päiville – sellaisille jolloin ei ole vielä pakkasta, että tarkenee kyhjöttää hetken aikaa paikallaan. Toki kranssin voi askarrella myös sisällä, mutta jonkin verran siitä tulee neulasroskaa. Havukranssi täytyy kuitenkin säilyttää ulkona, jotta se pysyy hyvänä. Ja jos teet sen syksyllä, se pysyykin yleensä hyvänä aina kevääseen saakka. Kranssi on siitä ihana askarteluhomma, että siinä voi käyttää sellaista vapaata luovuutta, eikä sen kanssa tarvitse olla niin tarkka. Mukaan voit sujauttaa havujen lisäksi mustikan- ja/tai puolukanvarpuja, katajanoksia, kanervia… ihan mitä ikinä itse vain keksit! Itse asiassa olenkin kirjoittanut aiemmin kanerva-kranssin teosta täällä. Tällaiseen kunnolliseen havukranssiin tarviikin melko paljon havuja, sanoisinko että hyvin täyteen pakattu ruokakaupan kassillinen saattaisi riittää.

Havukranssin pohja

Tällä kertaa minulla oli hieman erikoinen kranssipohja. Minulta nimittäin hajosi autosta viime kevään aikana kaksi pölykapselia, ne halkesivat ja otin lopulta pois autosta, etteivät jokus vauhdissa irtoa. En tiedä mikä kumma hinku pojallani on aina rikkoa kaikki mahdollinen ja hän kysyi, saako hän rikkoa pölykapselit lopullisesti. No, annoin luvan ja jäljelle jäi kaksi rautaista rengasta. Otin ne talteen ja tässä ne on nyt hyötykäytössä kranssipohjina. Toisesta tein tämän havukranssin ja toisesta keppikranssin.

Ensiksi otin rautalankaa, jonka kiinnitin kranssipohjaan kiinni. Sitten otin 3 havua nipuksi, jotka pyöräytin rautalangalla kiinni kranssipohjaan. Kun leikkelin havuja puista, leikkasin ne suoraan noin 20 cm pituisiksi ja täten niitä oli helppo nyt käyttää.

Välillä tein nippuja mustikan- tai puolukanvarvuista

Minulla loppuivat havut reilun puolen välin jälkeen kesken ja marraskuun illat pimenevät melko äkkiä. Siellä sitten hortoilin pimeässä metsässä etsien hyviä kuusen oksia, mutta lopulta kranssi oli valmis. Lopussa hieman asettelin oksia, jotta ne tulivat nätisti ja tein rautalangalla lenkin, jotta kranssin saa roikkumaan.

Kranssista tuli juuri niin ihanan muhkea kuin halusinkin. Vaikka vähän ensin epäilytti, koska kranssipohja oli niin ohut. Oveen havukranssi oli liian iso, joten laitoin sen seinälle.

Valot havukranssiin

Meillä ei ole tänä vuonna ainakaan toistaiseksi mitään jouluvaloja ulkona, joten halusin sellaiset tähän kranssiin. Käväisin kaupasta siis pienen valosarjan. Pattereilla toimiva pieni sarja olikin sopivasti tarjouksessa, itse tykkään kirkkaista valoista joten valitsin sellaiset. Tsekkaus vielä, että valosarjaa saa pitää ulkona ja ei kun kieputtelemaan paikalleen. Valosarjassa oli 20 lamppua, mutta se oli ehkä hieman liian vähän – se 40 valon sarja olisi ollut parempi, mutta nyt mennään tällä 🙂 Valosarjassa luki, että se voi olla enintään -15 asteessa, joten kunhan kunnon pakkaset tulee, täytyy muistaa pelastaa valot sisälle.

t. Tiina

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *