Sokerimaalauksesta joulukortti – helppo idea jouluisaan tervehdykseen

Tytär opetti minua tekemään sokeritaidetta. En ollut koskaan ennen kuullutkaan sellaisesta, mutta sehän olikin todella hauskaa puuhaa ja ajattelin heti joulua. Sokerimaalauksista saa nimittäin tehtyä hienoa, hieman erilaisia joulukortteja. Sokerimaalaus onnistuu myös lasten kanssa, joten kun maalauksessa tarvittavat aineet on valmisteltu, tulee kerralla paljon persoonallisia korttipohjia.
Sokerimaalaus on helppoa, eikä siihen tarvita kuin muutama tarvike, joita löytyy yleensä valmiina kotoa. Maalaus vaatii hieman valmisteluita, mutta ei paljon. Mennäänpä katsomaan ohjetta:

Sokerimaalaus ohje

Tarvikkeet

 • 1 dl sokeria
 • 0,5 dl vettä
 • kattila
 • Maalarinteippiä ja jokin alusta mihin teos teipataan kiinni (itse käytin vanhaa tieteen kuvalehteä)
 • Vesivärit
 • Siveltimiä

Ohje

 • Kuumenna vesi ja sokeri keskenään siten, että sokeri liukenee nesteeseen. Ole varovainen, seos kiehuu helposti yli kattilan laitojen.
 • Anna seoksen jäähtyä.
 • Sillä voit teipata paperit reunoista alustaan kiinni, tämä estää paperin kupruilun.
  Jos sinulla on A4 -kokoisia papereita, leikkaa ne neljään osaan, jotta saat kortteihin sopivia teoksia.
 • Kun seos ei ole enää kuumaa, levitä sitä siveltimellä runsaasti paperille. Paperi saa kostua kokonaan ja työn teon aikana se ei saa välissä kuivaa.
 • Kun paperi on kostutettu, maalaa siihen vesivärillä viivoja tai pisteitä. Väri leviää kovasti, joten älä maalaa yhdelle paperille kovin paljon. Muutama viiva tai piste riittää.
 • Anna työn kuivaa rauhassa – tähän voi kulua jopa pari päivää. Kuivaaminen kannattaa tapahtua vaaka-tasossa, muuten värit voivat liikkua paperilla pikku hiljaa. Ellet halua testata, miten käy kun värit liikkuvat itsekseen.
 • Kun työ on kokonaan kuiva, voit poistaa teipit.
 • Sen jälkeen työn voi koristella – voit lisätä siihen esimerkiksi hyvää joulua -tekstin, tarroja, glitteriä ym.
 • Sokerimaalauksen pinta on kuivuttuaankin aavistuksen verran tahmea, mutta ei niin paljon, etteikö pinnalle voisi esimerkiksi kirjoittaa. Testasimme kirjoittamista niin tusseilla kuin mustekynälläkin ja molemmat onnistuivat hienosti.

Helppoa askartelua lasten kanssa

Sokerimaalaus on mukavaa askartelua ja pienetkin lapset hullaantuvat, kun pääsevät katsomaan miten vesiväri leviää kauniiksi kuvioiksi paperilla. Sokerimaalaus ei vaadi isoja investointeja, mutta toki pienen ekstratyön tavalliseen vesivärimaalaukseen verrattuna, koska siinä täytyy keittää sokeriliemi, jota leviellään paperille. Mutta tuossa työssä ei mene pitkään ja se kyllä palkitsee!Ihan pienen pienilläkin vesivärisiveltimen hipiaisuilla paperiin, väri leviää valloittaviksi kuvioiksi.
Sokerimaalauksella voi tehdä myös jouluisia kuvioita. Esimerkiksi kuusi onnistuu siten, että teet vain kuusi viivaa paperille (katso kuva), ehkä myös kuusen jalka, tosin itselläni se levisi tunnistamattomaksi värikimaraksi kuusen alle. Pienet joulupallot voi tehdä joko vesivärillä tai kuusen voi koristella myöhemmin tarroilla tai glitterliimalla.
Tytär teki sokerimaalauksella ilotulituksia tai kukkia. Minä tein sillä pari tulppaania paperille ja yksi kauneimmista teoksista, kun tein vain yksinkertaisen sydämen paperille ja se levisi todella ihanasti, mutta kuitenkin siten, että siitä tunnisti vielä muodon eli sydämen.

Sokerimaalauksessa käytettävä sokeriliemi on myös siitä syystä kiva, että se ei sisällä mitään myrkkyjä, joten ei ole kovin vaarallista jos pieni lapsi pistäisi sokerivettä suuhunsa. Toki tarkoituksena ei ole, että kukaan alkaisi sitä suurempia määriä nautiskelemaan 😁
Olen todella iloinen, kun löysimme sokerimaalauksen ja parasta on, kun sitä voi tehdä yhdessä lasten kanssa. Toivottavasti myös sinä testailet sitä ja nautit sokerimaalauksesta yhtä paljon kuin me.

Mukavia askarteluhetkiä!
Toivottelee Tiina

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *