Mehevät pätkismokkapalat

Syntisen suklaiset ja mehevät mokkapalat ovat talven lohturuokaa parhaimmillaan ja pätkis tuo näihin paloihin mukavan pienen mintun vivahteen.
Ohjeeseen tulee rahkaa, joka tekee pohjasta kostean. Pohjaan tulee myös pussillinen Pätkistä, joka tekee siitä erityisen suklaisen. Lisäksi toinen pussillinen pätkistä ripotellaan piirakan päälle, jotta suklaata varmasti on tarpeeksi. Muuten ohjeeseen tulee perinteisiä mokkapalan aineksia.

Rakastan suklaisia sattumia niin piirakoissa, kakkupohjissa kuin kekseissäkin. Siksi jätin pätkikset melko isoiksikin paloiksi, leikkasin yhden pätkispussin pätkis-palasen noin kuuteen osaan. Koska pätkis on pehmeää, se ei taikinasta liikaa siltikään erottunut. Palat voi hienontaa myös hienommaksi muruksi, niin ne sulautuvat vielä paremmin taikinaan.
Pohja tuntui melko jämäkältä, kun sitä levitteli uunipellille leivinpaperin päälle ja pelkäsin, että siitä tulee kovaa, mutta se pelko oli turha. Huomioi kuitenkin, että koska taikina on melko jämäkkää, se ei myöskään uunissa muuta muotoaan. Tarkoitan tällä sitä, että tasoittele pinta tasaiseksi ennen uuniin laittoa. Itse ajattelin, että pohja ”sulautuu” tasaiseksi uunissa niin kuin ohuempien pohjien kanssa yleensä käy, mutta tämän kanssa niin ei tapahtunut. Toki sain pinnan kolot piilotettua kuorrutteella, mutta ensi kerralla tasoittelen pinnan paremmin.

Nämä mokkapalat ovat niitä, joita voi nautiskella, kun oikein makean himo iskee. Kovin montaa palaa ei tarvitse (eikä kyllä pystykään) ottaa ja kas vain makean himo on pois ja olet saanut hyvän mielen.  

Mehevät pätkismokkapalat ohje

Pohja:
200 g pehmeää voita
3,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1 prk (250 g) maitorahkaa
1 ps (140 g) pätkistä
6 dl vehnäjauhoja
4 rkl kaakaojauhetta (laitoin osan leivontakaakaota, osan o´boyta)
2, 5 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa

Kuorrute:
75 g voita
0,75 dl kuumaa kahvia
6-7 dl tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta (laitoin osan leivontakaakaota, osan o´boyta)

pinnalle
1 ps (140 g) pätkistä

Vatkaa pehmeä voi ja sokerit sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää kananmunat yksitellen, edelleen sähkövatkaimella vatkaten.
Sekoita taikinan sekaan rahka ja paloitellut suklaanpalat.
Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan.
Levitä reunalliselle uunivuoalle leivinpaperi ja tasoittele taikina sen päälle.
Paista 175 asteisessa uunissa noin 20 min.
Kokeile taikinan kypsyys esimerkiksi tulitikulla. Jos tikkuun tarttuu taikinaa, anna olla vielä uunissa, jos ei – taikina on valmis.
Voit antaa taikinan hieman jäähtyä ennen kuin kuorrutat sen tai kuorrutteen voi laittaa myös melko lämpimän taikinan päälle.

Valmista kuorrute sulattamalla voi.
Lisää voin sekaan kahvi.
Lisää tomusokeria siivilän läpi sekoittaen seosta välillä. Kuorrute pitäisi jäädä niin löysäksi, että se on helppo levittää, mutta niin jämäkäksi, että se ei valu pois mokkapaljojen reunoilta. Lisää kaakaojauhetta.

Pilko päälle vielä pätkistä melko ohuina viipaleina.

Jos maltat, anna taikina jäähtyy kunnolla ennen kuin leikkaat sitä. Lämpimänä leikatessa kuorrute halkeilee helpommin, mutta ymmärrän – aina ei malta odottaa!
Tarjoile mokkapalat kahvin, teen tai kylmän maidon kera. Voit laittaa mokkapaloja myös pakastimeen vierasvaraksi tai hätävaraksi, kun sokerihammasta alkaa kolkuttaa.

Herkullista joulun odotusta

t. Tiina

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *