Joulun ylväin kukka – Miten ritarinkukkaa hoidetaan?

Ritarinkukka tuo joulunodotukseen taianomaista tunnelmaa upeilla kukillaan. Se seisoo ylväänä ruukussaan ja sen kukan avautumista on jännittävää seurata joulun lähestyessä. Ehtiikö kukka avatautua aatoksi? Ritarinkukka kamppailee kärkisijoista suomalaisten suosikki-joulukukkina – se on näyttävä ja helppohoitoinen, joten useimmat onnistuvat sen kasvatuksessa.

Tutustu ritarinkukan hoito-ohjeisiin, jotta voit nauttia tämän satumaisen kauniin kasvin kukinnasta mahdollisimman pitkään jopa joulun jälkeenkin.

Ritarinkukka

Ritarinkukkaa (tieteelliseltä nimeltä Hippeastrum) sanotaan monesti myös Amaryllikseksi, vaikka oikeasti ne ovat kaksi eri kasvia.
Ritarinkukassa on pitkähkö varsi, jonka päähän avautuu suuri kukinto, joka voi kestää parhaimmillaan jopa viikkoja. Kukan siirtäminen öiksi viileään pidentää kukinta-aikaa. Se on suosittu joulukukka, mutta sen kauneus kukoistaa yhtä lailla myös muina vuodenaikoina. Ritarinkukka symboloi kauneutta ja ylellisyyttä.

Ritarinkukan hoito

Sijoita ritarinkukka valoisaan paikkaan, mutta suoraa se suoralta auringonpaisteelta. Ikkunalauta on ihanteellinen paikka, kunhan siihen ei pääse paistamaan liikaa aurinko. Ritarinkukka viihtyy viileähkössä ilmapiirissä, joten ikkunan alla oleva lämpöpatteri ei ole sille mieluisa seuralainen.

Ritarinkukkaa kastellaan hyvin maltillisesti ja multa annetaan kuivahtaa kastelujen välissä. Noin kerran viikossa max puoli desilitraa kerrallaan on sopiva kastelumäärä. Ritarinkukan sipulia ei kastella, vaan vesi ohjataan mullalle. Jos kukkaa kastelee liikaa, se alkaa kasvattaa varttaan. Lopulta kasvi voi kasvattaa niin pitkän varren, että se ei pysy enää pystyssä. Jos kukka uhkaa kaatua, sitä voi tukea tukikepein. Jos tukikepitkään eivät auta, voi ritarinkukan varren leikata ja tehdä siitä leikkokukan. Asettele kukka maljakkoon ilahduttamaan. Maljakon vesi saa olla viileää ja se täytyy vaihtaa päivittäin.

Kukkiva ritarinkukka kannattaa siirtää yön ajaksi viileämpään paikkaan, jotta kukinta jatkuisi mahdollisimman pitkään. Samalla voit asettaa ritarinkukan aina hieman eri kulmaan, koska ritarinkukka alkaa aina kääntymään kohti aurinkoa. Jos kukka on koko ajan samassa paikassa, sen varresta tulee pikku hiljaa vino, mutta kääntämällä kukkaa sen varsikin kasvaa suoraan.

Ritarinkukka ei tarvitse ollenkaan lannotusta tässä vaiheessa.

Mitä tehdä kun ritarinkukka on kukkinut?

Ritarinkukka on monivuotinen kasvi ja voit saada sen kukkimaan aina uudelleen ja uudelleen. Sitä ei siis kannata heittää pois joulun jälkeen. Kun ritarinkukka on lopettanut kukkimisensa, nypi lakastuneet kukat pois. Leikkaa kukinnon varsi pois, mutta anna lehtien olla. Jatka säännöllistä kastelua ja lisää kasteluveteen huonekasviravinnetta, jotta sipuli saa kaikki tarvitsemansa ravinteet. Keväällä ritarinkukka pitää runsaasta auringon valosta ja multa kannattaisi myös vaihtaa uuteen.

Halutessasi voit istuttaa kukan ulos aurinkoiseen paikkaan, mutta huolehdi myös siellä tarvittavasta kosteudesta. Kukkaa kannattaa myös lannoittaa reilusti, jotta sipulit kasvaisivat mahdollisimaan isoiksi.
Syksyn tullessa siirrä kukka taas takaisin sisälle, hyvissä ajoin ennen pakkasia. Vähennä kastelua elo-syyskuun vaihteessa ja lopeta kastelu lopulta kokonaan. Tässä vaiheessa lehdet lakaistuvat ja tehtävänäsi on leikata lehdet, kuten myös osa juurista pois. Ritarinkukkien sipuleissa voi olla sieni-infektioita, jolloin niissä on punaisia läikkiä. Pintakerrokset, joissa on vakavimmat vauriot kannattaa ottaa pois. Siirrä ritarinkukan sipuli pimeään ja viileään paikkaan muutamaksi – vähintään kahdeksi kuukaudeksi. Tämä on oleellinen osa, koska silloin sipulin sisällä alkaa kehittyä kukkanuppuja. Lepoajan lämpötilan olisi hyvä olla 10-15 astetta, mutta jos sellaista ei ole, sipuli voi olla myös huoneenlämmössä.

Kun nuppuja alkaa ilmestyä taas näkyviin, ota ritarinkukan sipuli pois ruukusta ja pese sen juuret. Istuta sipuli uuteen multaan ja aloita varovainen kastelu. Mahdolliset pikkusipulit voidaan istuttaa omiin ruukkuihinsa. Nosta kukka saamaan valoa. Lämpötilan olisi hyvä olla +20 tai vähän alle.
Hyvällä tuurilla ritarinkukkasi ilahduttaa sinua taas jouluna tai mahdollisesti ennen sitä tai sen jälkeen. Jos sipulit eivät ole saaneet kesän aikana tarpeeksi ravinteita ja täten kasvaneet tarpeeksi tai lepokausi on jäänyt liian lyhyeksi, kukkanuppuja ei kehity.

Ritarinkukan sipulin istuttaminen

Kaupoissa myydään syksyllä myös valmiita ritarinkukan sipuleita, jotka voit kasvattaa kukkiviksi kasveiksi. Toimi sipulin kanssa näin:

  • Sipulin juuret liotetaan muutaman tunnin ajan, mutta vain juuret – ei koko sipulia
  • Valitse ruukku, joka on vain pari senttiä isompi kuin sipuli
  • Valitse mullaksi esimerkiksi kaktusmultaa ja laita sitä kerros ruukun pohjalle.
  • Lisää ruukkuun sipuli siten, että noin puolet sipulista jää mullan yläpuolelle.
  • Kastele multa istutuksen jälkeen huolelliseti, mutta anna sen jälkeen multa kuivua
  • Ensimmäisen ritarinkukan nupun ilmestyttyä, aloita kasteleminen varovasti mielellään aluslautasen kautta, koska sipulia ei saa kastella.

Näillä ohjeilla voit varmistaa, että ritarinkukkasi ilahduttaa sinua kauniilla kukinnallaan ja luo satumaisen tunnelman kotiisi. Toivotan sinulle ihanaa aikaa ritarinkukan parissa ja iloa sen lumoavista kukista! 🌺🌟

Terkuin Tiina

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *