Jouluruusu, tai tieteellisemmin Helleborus, on kuin lumottu hetki keskellä talvea. Nimensä mukaisesti, kukka kukkii talvella ja tuo mukanaan ihanan piristysruiskeen talven pimeyteen. Jouluruusu symboloi toivoa ja uutta alkua ja se on täydellinen lisäys joulun juhlatunnelmaan. Jouluruusua on olemassa monen eri värisiä ja erityisesti valkoinen ja punainen ruusu sopivat joulun aikaan. Tämä blogikirjoitus kutsuu sinut tutustumaan jouluruusun maailmaan ja jakaa vinkkejä sen hoitoon, tuoden samalla ripauksen taikaa kotiisi juuri ennen joulua.

Jouluruusun kasvatus ja hoito
Jouluruusu viihtyy parhaiten viileässä paikassa, suojassa suoralta auringonpaisteelta. Se on monivuotinen kasvi, jonka voi kesän tullen siirtää ulos ilahduttamaan puutarhassa. Korista jouluinen suojaisa veranta tai parveke jouluruusujen avulla, kunhan huolehdit että pakkanen ei kiristy liian kovaksi. Lauhalla kelillä voit käyttää jouluruusua koristeena jopa ihan ulkona. Kaunista talosi portaikko tai patio ihanalla kukkaloistolla keskellä pimeää talvea! Lisäile valoja ja saat lumoavan talvipuutarhan omalle pihallesi. Jos jouluruusu sijoitetaan sisälle, sen voi illalla nostaa yön ajaksi johonkin hieman viileämpään paikkaan kodissa.
Jouluruusu kaipaa kohtuullista kastelua. Pidä sen multa kosteana, mutta ei liian märkänä – juuret mätänevät helposti. Yleensä kukkaa on hyvä kastella parin viikon välein ja jos vettä valuu aluslautaselle, se on syytä kaataa pois.
Jouluruusu voi kukkia hyvällä onnella koko talven ajan, joka tekee siitä monen jouluihmisten lempikukan. Jouluhan on nimittäin mielessä aina, vaikka varsinainen joulun aika olisikin mennyt jo viikkoja sitten!
Jouluruusu ei tarvitse lisälannoistuta, mutta kukkaa täytyy muistaa kastella myös kukkimisen jälkeen reilusti. Poista kuihtuneet kukat säännöllisesti, jotta kasvi voi keskittyä uusien nuppujen kehittämiseen.
Onko jouluruusu myrkyllinen?
Jouluruusu on erittäin myrkyllinen ja jo pieni määrä voi syötynä aiheuttaa vakaviakin myrkytysoireita. Jos siis taloudestasi löytyy pieniä lapsia tai lemmikkejä, kannattaa jouluruusu jättää kaupan hyllylle tai vaihtoehtoisesti sijoittaa se varmasti turvalliseen paikkaan, johon pienet kädet tai tassut eivät pääse käsiksi.
Jouluruusu ei ole varsinaisesti ruusu, mutta se on saanut nimensä siitä, että se vähän muistuttaa ruusua. Joulu-sana tulee kukan nimeen siitä, että se kukkii epätavalliseen aikaan, luonnossakin jopa jouluksi. Vähäluminen ja leuto talvi voi saada erityisesti vaalean jouluruusun kukkimaan Etelä-Suomessa jopa helmikuun aikaan. Jos siis joskus näet lumen seasta kurkistelevan kukkasen, se voi hyvin olla jouluruusu 🌹
Toivotan sinulle ihanaa aikaa jouluruusun parissa ja taianomaista joulun odotusta!
terkuin Tiina