Joulusiivous

Rakastan järjestellä tavaroita – ammattijärjestelijä onkin ollut välillä mielessäni, kun olen mietiskellyt, että mitäköhän sitä haluaisi tehdä isona. No, sille tielle ei olla ainakaan vielä lähdetty, mutta kodin kaappeja on ihana järjestellä. Kun järjestys vielä pysyisi, olisi vielä parempi. Aloitan kaappien siivoamisen syksyn hämärtyvinä iltoina. Yleensä ihan huomaamattani olen purkanut jonkin kaapin sisällöt pois ja samahan se on siinä sitten pyyhkäistäkin kauttaaltaan. Viime vuosina on sattunut niin, että on ollut remonttia tai muuttoa juuri joulun alla, mutta ei tietenkään ihan joka vuosi. Marttojen ohjeesta poiketen voisin siis viettää joulun kaapissa. Oikeastaan mieluummin kaapissa, kuin muualla, koska koirankarvoja vähintään löytyy aina lattialta, joten kaapissa olisi siistimpää.

Siistiä ilman kemikaaleja

Vuosi vuodelta olen myös vähentänyt kemikaalien käyttöä siivouksessa. Jos pölyt/tahrat lähtevät vain pyyhkimällä märällä rätillä en yleensä käytä mitään pesuaineita. Silloin tällöin saatan keittiön pöydälle laittaa tipan fairya, mutta muuten mennään ihan vesilinjalla. Mummi ja minä -merkin ekologinen siivoussuihke on ollut minulla jo monta vuotta ja se tuoksuu kyllä ihanasti lakritsille. Tämä ei ole mikään maksettu mainos, mutta mainitsenpa vielä sen, että tuotteet lupailevat sivuillaan olevan kasvipohjaisia ja luonnollisia – juuri sitä, mitä minäkin tuotteiltani haluan 🙂 Olikohan tuo minun lakritsipommi-siivoussuihke poistunut valikoimista, en ainakaan heidän nettisivuiltaan sellaista enää löytänyt.

Ei paineita siivouksesta

Minulle siivous ja järjestely on sellaista arjen mindfulnessia. Ajatukset saavat lentää, kun järjestelet ja pää selkiytyy samalla, kun ympäristökin selkiytyy! Mutta ne joita siivoaminen ei kiinnosta tai ei ehdi tai se ei muuten vain tunnu hyvältä ajatukselta voi imuroida isoimmat villakoirat, pyyhkäistä pahimmat pölyt tasoilta, sammuttaa valot ja sytyttää kynttilöitä. Vanha ja halpa keino toimii yhä edelleen!

Tavaroiden vähentäminen

Toinen lempparipuuhani kotona on tavaroiden vähentäminen! Se varmaan liittyy tuohon samaan pään selkiytymiseen, kun ympäristökin on selkeämpi. Tunnen jonkinlaista tyydytystä jokaisesta pussukasta ja nyssäkästä jonka saan viedä kirpparille tai johonkin kierrätyskonttiin. Se myös helpottaa siivouksessa, kun ennen imurointia ei tarvitse ensin tuntia järjestellä tavaroita pois lattioilta – onneksi lasten vauva-aika on jo ohi, koska silloin tämä työ oli arkipäivää.

PIdätkö sinä siivouksesta? Harrastatko syys-/joulusiivousta vai pidätkö enemmän kevätsiivouksesta, kun lika alkaa auringon ansiosta näkymään paremmin?

t. Tiina

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *