Sauna on suomalaisille pyhä paikka ja erityisen tärkeä ja pyhä se on jouluaattona. Ja miksipä ei, saunomisella on monia terveyshyötyjä ja siellä on ihana rentoutua ja lopulta peseytyä puhtaaksi niin, että joulun viettoa on mukava jatkaa. Joulusaunassa mietitään jo vähän tulevaakin vuotta, koska siellä voi pestä vanhan vuoden synnit pois ja haetaan onnea ja suojelusta tulevalle vuodelle.
Suomalaisessa perinteessä on muutamia tapoja, jotka on syytä muistaa myös joulusaunassa. Katso siis alta vinkkejä joulusaunaan, joiden avulla luot täydellisen joulusaunan tunnelman, jossa mielesi ja kehosi rentoutuu, mutta jossa otat huomioon myös muut – mutta ketkä muut? Jatka lukemista niin se selviää.
Joulusaunan perinteet: Saunassa on oltava hiljaa 🤫
Vanhan uskomuksen mukaan saunojan täytyy joulusaunassa olla aivan hiljaa. Muuten hyttyset kiusaavat sinua ensi kesänä.
Sillä mitä teet tänään, voi siis olla kauaskantoisia vaikutuksia. Erityisesti ruuhkavuosia elävät, hiukan väsyneet vanhemmat, muistavat tämän perinteen erityisen hyvin ja jatkavat perinnettä kertomalla tästä pienille lapsilleen.
Mutta hetken hiljaisuus saunan lämmössä tekee hyvää meille kaikille, erityisesti nykymaailmassa, jossa ihminen on aina saavutettavissa ja monenlaisen hälinän keskellä koko ajan. Laitathan siis puhelimen äänettömälle tai ihan kiinni, jotta sen äänet eivät pääse kuulumaan myöskään löylyhuoneeseen.
Jos nyt puhua täytyy, niin erityisen kiellettyä joulusaunassa ovat kiroileminen sekä viheltäminen. Se saa saunatontun suuttumaan! Tai joidenkin uskomusten mukaan jopa itse paholainen ilahtuisi kovasti kiroilemisesta!
Astele siis joulusaunan lämpöön ja ole ihan hipihiljaa 🤫
Joulusaunan perinteet: käy kieriskelemässä lumessa ❄️
Joulusaunan aikana olisi hyvä käydä pyörähtämään lumessa. Tämän perinteen mukaan silloin kylpijän sielu ja ruumis puhdistuvat kunnolla. Jos ihan kaikki synnit eivät jää sinne lumikinokseen, niin ainakin saunoja saa hyvän olon, koska kylmäaltistus lisää verenkiertoa ja saa aineenvaihdunnan kiihtymään.
Valitettavasti joskus ei varsinkaan kovin etelässä ole joulun aikaan lunta. Silloin voi hangessa kieriskelyn korvata kylmällä suihkulla ja valuttaa vanhan vuoden synnit viemäristä alas.
Astele siis rauhassa ulkoilmaan, jotta kehosi ehtii hieman tottua kylmään. Hengitä rauhassa ja käy pyörähtämässä lumessa, jonka jälkeen saat ihanan kihelmöivän tunteen aikaan ihollasi, kun palaat takaisin saunaan. Tai jos saunot vesistön lähellä myös avanto on oiva paikka puhdistaa sielu ja ruumis. Varoitus! Tähän saattaa jäädä koukkuun ❄️
- Myös sauna on hyvä pestä ennen jouluaaton kylpemishetkeä – käy lue täältä vinkit joulusaunan pesuun.
Joulusaunan perinteet: Milloin joulusaunaan? 🕐
Oikea aika käydä joulusaunassa on mahdollisimman aikaisin, viimeistään iltapäivällä – silloin kuin on vielä hieman valoisaa. Auringon laskettua on nimittäin muiden vuoro päästä joulusaunan lämpöön. Silloin saunan lauteille istuvat näkymätön väki sekä etiset peseytyjät. Joidenkin uskomusten mukaan haltijat ja toisten mukaan vainajat. Jos odotat saunaasi haltijoita, täytyy viimeisellä saunojalla huolehtia siitä, että lämpöä riittää vielä heidän poistuttua ja toki on kohteliasta huudahtaa lähtiessä, että sauna on vapaa.
Jos haltijat joutuvat saunomaan kylmässä joulusaunassa, se tietää pahaa onnea ja ikävyyksiä tulevalle vuodelle. Jos he pääsevät nauttimaan lämpimistä löylyistä on seuraavasta vuodesta tuleva oikein hyvä.
Huolehdi siis, että kaikki ehtivät saunoa ennen pimeän tuloa! 🕐
Joulusaunan perinteet: Älä unohda myöskään saunatonttua! 🧑🎄
Saunatonttu saattoi olla kiukkuinen kaveri, joka oli paras pitää hyvällä mielellä. Viimeinen joulusaunassa kävijä jättikin lauteille olkia, jotta saunatonttu pääsee levähtämään pehmoisessa paikassa ja lisäksi hänelle jätettiin vähintäänkin yksi lasillinen olutta. Täytyyhän saunatontunkin saada vähän saunajuomaa ainakin jouluna.
Entisaikaan jouluna lattiat peiteltiin oljilla, mutta nykyään niitä on harvemmin saatavilla. En myöskään usko, että yleisiin saunoihin kannattaisi lähtä kantamaan olkia, mutta omaa saunaasi varten voit koittaa kesällä löytää nipun olkia, jotka voit jouluna viedä omalle saunatontullesi, jotta voitte taas tulevan vuoden elää sopuisasti yhdessä.
Joulusaunan perinteet: Pellavapyyhe naulakkoon kuivumaan
Jouluna tulee käyttää ehdottomasti pellavapyyhettä ja se tuli ripustaa naulakkoon kuivumaan saunan jälkeen. Jos näin ei tee, tai käyttää esimerkiksi froteepyyhettä, ei pellavapelloilta saa ensi kesänä ollenkaan satoa. Vaikka nyt harvemmalla on enää pellavapeltoja, niin pellavapyyhe on kyllä yksi omista lempipyyhkeistäni. Se mahtuu pieneen tilaan ja kuivaa ihon nopeasti. Lapuan kankureilla on olemassa ihania *pellavapyyhkeitä sekä hamam-pyyhkeitä, joista kannattaa käydä valitsemassa omansa joulusaunaan. Pellavapellon sijaan joulusaunan pellavapyyhe voi tuottaa ensi vuodelle satoa onnessa, runsaudessa ja rakkaudessa ❤️
Ihanaa ja rentouttavaa joulusaunaa sinulle!
Terkuin Tiina
Jos ostat jotain tekstissä olevien linkkien kautta, saan minä siitä pienen provision, mutta sinä et maksa mitään ylimääräistä. Nämä linkit erotat niiden sinisestä väristä, *merkistä. Kiitos kun tuet joulujuttuja-sivustoa tällä tavoin <3